Siivousangst /osa1

En oikein tiedä, mitä niitten martta-tyyppien päissä on liikkunut, kun ovat lanseeranneet sen näin joulunaikaan kovasti siteeratun lausahduksen että siivoa vain ne paikat joissa aiot oleilla jouluna?

Ihanko oikeasti ne kuvittelevat, että kun nyt olen pakoillut siivoilua joulun alla, niin annas kun tulee joku random toukokuinen torstai, niin johan alkaa siivouksen huhkina komeroissa ja muissa paikoissa?
Että muka siivoaisin joskus muulloin kuin jouluksi tai vaihtoehtoiseksi juhlaksi.
Älkää naurattako.

Minulla on randomina toukokuisen torstaina, ja useimpien muidenkin kuukausien lähes kaikkina päivinä kosolti paljon muuta houkuttelevampaa puuhaa kuin nurkkien nuohoaminen ja komeroiden asettelu.
Niin että mikä tahansa juhlantapainen on kukaties ainoa pakotin edes jonkinasteisiin siivouksellisiin toimenpiteisiin.

Muistaakseni ne samat marttatyypit väittävät, että ihan tavallinen viikkosiivous (=pölyjen pyyhintä, imurointi, ikkunoiden pesu, mattojen puistelu, saniteettitilojen perinpohjainen kuuraus) riittää ennen joulua.
Ryönäkasojahan ei luonnollisestikaan ihmisolennolle synny, koska vie mennessäs, tuo tullessas.
Ja jos se juttu vie viisi minuuttia, tee se heti.

Ensinnäkin.
Jos joku juttu vie viisi minuuttia ja teen sen heti, niin sitten tulee toinen juttu ja kolmas juttu ja neljäs juttu, ja yhtäkkiä on vierähtänyt tunti tai kaksi.
En rupea.
Hämätä yritätte vain.
Mikä heti se on, jos on käyttänyt illastaan pari tuntia hetitekemiseen?
Ehtiikö uida ja lukea ja vanua koneella ja rapsutella kissoja ja mitä sitä nyt ihmisellä voikaan olla parempaa tekemistä kuin hetitekeminen ja ryönäkasojen raivaus?

Toiseksi.
Viikkosiivous?
Tuo lista kuulostaa laajamittaiselta suursiivoukselta.
Itse asiassa se kuulostaa joulu- /ylioppilasjuhla /rippijuhla /muu massiivisjuhlasiivoukselta.
Ja se aivan ehdottomasti vie aikaa kaikelta siltä kivalta, jota olen aikonut puuhailla siivoamisen sijaan.

Kolmanneksi.
Pitäisi olla semmoinen, että jos on joku kohta, minkä siivoaa vain kerran vuodessa, niin se kohta ei saisi sitten heti siivoustoimenpiteen jälkeen näyttää siltä että se pitää siivota uudestaan, vaan sen kohdan pitäisi kiltisti odottaa vuoroaan seuraavaan vuoteen.
Esim. jos on hinksuttanut jonkun kaapin takaseinästä kissankarvapölyä, niin se kissankarvapöly ei saisi kasvaa takaisin kolmessa minuutissa. Vaan vasta vuoden päästä.



kolmannen adventin aamutunnelma






11 kommenttia:

  1. Mulle iski häpeänolouskohtaus, kun ajattelen, että viikkosiivoukseen pitäisi kuulua mattojen puistelu..? Meillä on viimeksi puisteltu vissiin joskus tammikuussa. Että ihan juu melkein viikottain, krhm.

    Hetikohta-tekemiset ovat juuri tuollaisia, että kun yhden kasan hoitaa pois päiviltä, niin jo on toinen, kolmas ja neljäs kasa odottamassa. Kasat ovat vähän kuin musta aukko - jos niiden lähelle menee, ne imaisevat mukaansa, eikä siitä kierteestä pääse enää pois sen illan aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mulla on kestohäpeä: mikä viikkosiivous?

      Hetikohta on todella musta aukko, joka imaisee mennessään ajan ja energian.
      Ja kasat myös.

      Harmillista että olen itse taloutemme pahin kasauttaja, joten saan syyttää vain itseäni tästä musta-aukko-ongelmasta.

      Poista
  2. Aah, sä puhut mun suulla, paitsi että paljon paremmin.
    Nyt kyllä huijaat ton viikkosiivousjutun. EI kukaan mattoja puistele ja ikkunoita pese joka välissä. Eihän?
    Aatelkaa jos viikkosiivoukseen kuuluis myös laatikoiden ja kaappien putsaus?
    Ja tää kaikki sit vie mennessäs ja viidessä minuutissa please.
    Uupumus.
    Mä Rva Kepposelle sanoin siirtäneeni olkkarista kaiken et sain imuroitua maton alta. Se oli joulusiivous.

    Onneksi meillä oli esikoisen juhlat viikonloppuna niin alakerrasta vein paljon tavaraa yläkertaan oikeille paikoilleen. Se oli joulusiivous2.


    Itseasiassa en ole jouluna kotona joten mitä välii?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ei kukaan puistele mattoja ja pese ikkunoita joka välissä. Tai minun käy kovasti sääli sellaista ihmistä.

      Sä olet urakoinut jo ihan riittävästi tämän juhlakauden eteen. Lepo vaan!

      Poista
  3. En tiedä, mikä mulle tuli (varmaankin miniäehdokkaan tulossa olevan ensitapaamisen aiheuttama sijaistoimintahepuli), mutta siivosinpa kuitenkin ihan jokaikisen keittiön kaapin ja laatikon isolla kädellä. Aikaa meni aikas monta päivää, mutta niin vaan valmista tuli. Sellasta edistystä oli edelliskertaan nähden havaittavisssa, että vanhinkin vanhaksi mennyt jauho- tai maustepussi oli vuodelta 2015, eikä 1995 niinkuin viimeksi. Nyt vaan jäi jäljelle sellanen probleemi, että turnauskestävyys on nyt loppu, mutta keittiön yleisilmeestä ei massiivisen siivousoperaation lopputulosta näe muuta kuin pitämällä kaappien ovet ja laatikot auki. Ei nääs riittänyt virta enää tasojen ja näkyvien kasojen siivoamiseen. Huoh. Että ehkä siellä kaapissa se joulu sitten kuitenkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D!
      niin näen silmissäni sinut istumassa kaapissa tonttulakki päässä ja miniäkokelaan kurkistelemassa kaappiin... ;)

      Voit kyllä taputtaa itseäsi olkapäälle, keittiön raivaus on mallikelpoinen suoritus!

      Poista
  4. Mä niin odotan lisäosia.

    Mitä pitäisi ajatella siitä, että pölynimuri on pölyssä?!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikös pölynimurin kuulukin olla pölyssä (tai pöllyssä)?
      mikä pölynimuri se muuten olisi?

      Kerran meidän imuri alkoi höyrytä ja minä soitin johonkin pölynimuritehtaalle että ollaanko me imuroitu liikaa kun se höyryää. Se mekaanikko meinasi tikahtua nauruun.
      Johtui siitä että oli joku nukkasuodatin kyllästynyt elämäänsä.

      Poista
  5. Siippa joskus kertoi pienen puistatuksen saattelemana, kuinka joku tyttöystävä oli pakottanut sen aina mukaan viikkosiivoukseen. Miehen mielestä kaikki näytti siistiltä, mutta siltikin koko talous piti kääntää ympäri ja hänetkin ojennettiin siinä samalla.

    Minun kanssani siivous hoidetaan lähinnä niin, että tavarat laitetaan paikalleen ja se on sitten siinä. Mies onneksi haluaa imuroida silloin tällöin ja minä tykkään pyyhkiä pölyjä silloin, kun huomaan, että laatikosta otetussa puhtaassa sukassa on reikä tai sukkahousuissa silmäpako. Niillä sitten suihkin pitkin olohuoneen tasoja ja heitän samantien "pölyrätin" roskiin. No, täytyy sanoa, että jos mies imuroi, niin minä pyyhin oikealla pölyrätillä pölyt, sillä en kehtaa vain maata sohvalla...

    Meidän perheessä mulle jää vessan, keittiön ja ikkunoiden pesu, mutta kestän sen. Käytän 2-5 minuutin tekniikkaa (ei tuota marttojen 5min juttua) ja ikkunoihin: pesen vain yhden ikkunan tai jos innostun, niin max 2 yhdellä kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. erittäin hyvä tekniikka!

      Minä olen viime aikoina teeskennellyt pyytäväni nuorisolta apua: ne eivät huomaakaan, että ne nakitetaan huolehtimaan yhteisten tilojen kunnosta aivan tämän tästä. Huokailen vain että voi ja ah, en millään jaksaisi imuroida, voisitteko te nyt vaikka tällä kertaa hoitaa imuroinnin ja vessan pesun?
      Onnistuu lähes joka kerta :)

      Poista
    2. Kaikki keinot on sallittuja :)

      Poista