aamukaffe - lauantai, salaliittoteoriapohdintoja

Lauantai meni koko päivä sekalaisessa odottavassa laahustamisessa.
Milloin kauppa aukeaa?
Entä kirjasto?
Mihin aikaan joku lähtee ja toinen tulee?
Onko yhteinen ruokailu vai ei?
Olenko tulossa vai menossa ja jos niin mihin?

Sellaisina päivinä en oikein saa itseäni käyntiin kunnolla: koko päivä tuntuu venyvältä tahmealta siirappipurukumilta, jossa ei ole pienenpienintäkään omaa kulmaa. 

Kävin kaupassa.

Kokkasin (nyhtölihaa, perunamuusia, kasviksia, juustosarvia)

Leivoin (sämpylöitä)

En kutonut.

En liikkunut kun sää oli niin möykkyinen.

Kävin kirjastossa ja kiertelin hetken kaupungilla. Hain kirjastosta muutamia kohdalle osuneita varauksia, ainakin kaksi niistä oli heti ensisilmäilyltä aivan turhia. Harmitti.

Lueskelin Torstain murhakerhon kakkososaa, siedettävä.


kuvituskuva, ei liity mihinkään


Keksin kaksi oivallista salaliittoteoriaa liittyen kiertävään kulkutautiin.
Ajattelin että perustan jonkun trollitilin johonkin somekanavaan.
Sitten alkoi omatunto kolkuttaa, ei ihmisiä voi tieten tahtoen johtaa harhaan. tai kait voi, mutta minä en pysty.

Olen miettinyt pitkään sitä, millä perusteella jotkut hötöpäät kuvittelevat tietävänsä jotenkin enemmän ja parempaa tietoa. Että mihin perustuu se rinnakkaistiedon paremmuuden olettamus, se että jollain tavalla harvojen käyttämä database on jotenkin oikeampaa kuin joku viralliseksi nimetty tieto.
Lehtori oli ollut kuuntelemassa luentoa aiheesta, juttelimme siitä.
Nämä hötöpäät uskovat että maailmassa ovat He, joilla on tieto ja sitten Lampaat, jotka uskovat virallisen (epä)tiedon. Luennolla oli esitetty joku analyysi Jenkkilän pressavaalien some"tiedosta", lähes kaikki oli viime kädessä johdettavissa suuren idän ihmemaan trollitehtaisiin. Nämä, jotka kuvittelevat omistavansa kaiken oikean tiedon olivat sitten ihan muina lampaina levittäneet sitä idän manipuloimaa tietoa.
Hirvittävän laiskaa kumminkin, kun väittää että on tsekannut tiedon luotettavasta lähteestä ja päätyy uskomaan trollitehtaita.

Ei sen puoleen, minä en jaksa tsekkailla mitään ja olen valmis uskomaan mitä vain mitä julkistetaan stt:n tai ylen nimissä, että onhan sekin aika laiskaa. 

Kyllä silti mietin näitä hötöpäitä.
Tai enemmänkin sitä olettamusta että kaiken takana on joku suuri salaliitto.
Että mitä se salaliitto hyötyy siitä salaliitostaan?
Kun ei kai nyt kukaan ylläpidä salaliittoa vain salaliiton vuoksi? tai mistä minä sitäkään tiedän, millaisia ihmisiä ne oikeat salaliittolaiset oikein ovat. kaikki maailman politiikot ovatkin jättiläislapsia jotka vaan tykkäävät leikkiä vaklauskerhoa tai jotain.
Kumminkin, että jos on joku maailmanlaajuinen salaliitto jonkun minkävaan asian ympärillä, niin mitä ne hyötyvät siitä? 
Ja kai ne hötöpäät nyt sentään sen tajuavat, että jos ne tuolla kylillä ja julkisilla somekanavilla huutelevat asiaansa, niin ennemmin tai myöhemmin tulevat salaliittolaiset ja vievät ne puumajaan vangiksi tai jotain? Kannattaisiko noin ihan pysyä hiljaa vain ja hymistä omassa hiljaisuudessaan itsetyytyväisenä että kyllä minä tämän läpi näen?
Tai entä jos koko maailma rupeaisikin olemaan samaa mieltä että kyllä, on salaliittoa. Ja kyllä, yhteisrintamana taisteluun sitä vastaan, mitä me kaikki voitaisiin tehdä? Kannattaisiko litratolkulla hopeavettä juoda vai mihin ruvettaisiin? Niin kyllä sekin voisi romahduttaa hötöpäiden antisalaliittoyhteisrintaman, luulisin. 
Melkein veikkaan että olisi aika paha kolaus hötöpäille, jos kaikki alkaisivat heitä uskoa.

Minulla on lukupinossa Uuden etsijät - salatieteiden ja okkultismin kulttuurihistoriaa Suomessa käsittelevä opus, josko sen jäljiltä olisin viisaampi. 
On myös kirja vaihdevuosista.
En tiedä kummasta aloitan, että kumpi on tarpeellisempi jos aikoo perustaa henkilökohtaisen trollitehtaan.
tai salaliiton, en tiedä vielä kumman valitsen.
voi olla että teen kummatkin, salaliiton ja trollitehtaan.
vaihdevuodet on kai väistämätön, se tulee perustamattakin.


***

En oikein tiedä, onko tämän kirjoituksen julkaiseminen järkevää, mutta tällaisia nyt lauantaina pohdiskelin.

join myös vähän viiniä, mutta pohdiskelin ensin että ei ollut sillä viinillä vaikutusta siihen.

8 kommenttia:

  1. Hyvin pohdiskeltu.

    Kuuntelin tässä taannoin psykologi Ilona Rauhalan podcastia (kuuluu suosikkeihini), jonka yhdessä jaksossa vieraana ollut Esko Valtaoja sanoi mun mielestä ihan hitsin viisaasti, että "Todellisuus ei välitä meidän mielipiteistä". Saattaisit tykätä jaksosta. En tiedä mistä kaikkialta löytyy, mutta itse kuuntelen Ilonaa Spotifyssa.

    Jos kirja on Paula Heinosen, olen kuunnellut sitä äänikirjana lenkillä. Sisältää paljon sellaista, mitä itsekin kannatan (että paljoon voi itse vaikuttaa), mutta osin oli myös liian biokemististä jopa kuunneltavaksi, luettuna olisin ehkä skipannut joitakin sivuja. Mutta suotta löpisen, kun en tiedä onko kirja se vai joku muu. Muistaakseni nimenomaan sun suosituksesta kuuntelin aikanaan yhden toisen samaan aiheeseen liittyvän kirjan ja tykkäsin kovasti. En vaan enää muista mikä se oli.

    Suloista salaista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin pistää tuo Rauhala kuunneltavien listalle!

      Kirja on nimenomaan tuo Heinosen; osasta olen samaa mieltä, osa vähän nostattaa verenpainetta.

      Iloa alkuviikkoon :)

      Poista
  2. Kannattaa katsoa Netlfixistä Don't look up leffa. Siinä on salaliittoteoreetikkoa ja katastrofista hyötyjää ja muuta hyvin viihdyttävässä paketissa. Katseltiin sitä melkein koko perheen kanssa ja siinä kohtaa huomasin, että ironinen huumori ei uponnutkaan perheen nuorisoon. Keskusteltiin tästä kotona, että mitä eväitä nuorisolle pitää antaa elämää varten, että olisi jotain kyvykkyyttä erottaa oikeaa ja keksittyä informaatiota. Tulevaisuudessa varmaan valeinformaation räikeys tulee laantumaan ja siitä tehdään helpommin "sulavaa".

    Suomalaiset ovat olleet esimerkiksi amerikkalaisiin nähden vuosikymmeniä etulyöntiasemassa. STT ja Yle yrittävät, usein hyvällä menestyksellä, välittää vain todenperäisiä uutisia. Tokihan voidaan aina menneitä uutisvuosia kritisoida siitä, että jätettiinkö jotain uutisoimatta, mutta minä ainakin voin lukea Suomen valtamedioita (ja tähän ei nyt kuulu Iltalehti tai Seiska) sillä ajatuksella, että faktat ovat riittävästi tarkastettu. Suomalaisesta poliitikasta on sitten Kekkosen jälkeen kadonnut sellainen sokea usko, että johtaja on aina oikeassa. En usko, että Suomesta löytyy sellaista demaria, jonka mielestä Sanna Marin on sellainen yli-ihminen, että hän on aina oikeassa ;)

    Maailmassa on paljon ihmisiä, joiden luonnontieteiden osaaminen on niin heikolla tolalla, että voi olla vaikea ymmärtää ilmiöitä ja melkein on helpompi uskoa salaliittoon ja yksittäiseen puolijumalaan, joka tietää aina miten toimia. Ja onhan sellainen konsensuksen hakeminen ja kompromisseihin päätyminen aika tylsää. Ihan yhtä vaikea on osan ihmisistä uskoa tulevaisuuden ennustamisen vaikeuteen, etenkin kun aina voi puolen vuoden päästä sanoa, että minä tiesin, että näin tulee käymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä onkin haastetta kerrakseen: miten avata nuorisolle valemediaa ja trollitehtaita, kun ne ovat jatkuvasti paremmin tehtyjä ja heikommin jäljitettävissä?
      Itse tietysti arvostan YLEn ja STT:n riippumattomuutta ja luotettavuutta, mutta toisaalta, jos oikein vainoharhaiseksi haluaa heittäytyä, niin kukapa niistäkään tietää? Se, mitä takavuosina on tapahtunut (tai ollut tapahtumatta, on mun nähdäkseni oman aikansa peiliä; silloin oli elettävä sillä tavalla.

      Mua mietityttää aina vain enemmän, miksi salaliittoihin on niin paljon helpompaa uskoa kuin viralliseen tietoon. Mikä tekee virallisesta tiedosta niin arveluttavaa? Ja kuka ihme niistä maailmanlaajuisista salaliitoista hyötyy?

      Poista
  3. Keksitäänkö sellainen juttu että vaihdevuodet on salaliittoteoria? Ihan hyvin se voi olla. Lääketehtaat keksineet uskotella naisille että vaivoja tulee ja toki niitä sitten tulee koska lumevaikutus. Ja sit kaikki ostaa lääkkeitä ja lääkefirmat hekottaa.

    Kiinnostava salaliittoteoriajuttu tuli kaverilta. Se oli ostanut koronan kotitestin ja ällistyi, kun huomasi missä testi oli tehty. Wuhanisssa!!! Että näin on yksi virus lähetetty maailmalle että voidaan myydä testejä, jolla se virus löydetään.

    No mut oikeasti, mä en ole koskaan tajunnut miten on nää tiedon omistajat, jotka tietää kaiken paremmin kuin virallinen taho esim niinku lääkärit ja tutkijat. Mutta olenkin lammas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, keksitään vaan! Ihan selvästi on salaliitto, koska nainenhan on aina hehkeä, ja mitä aikuisempi, sitä hehkeämpi. Selvästi vain uskottelevat että vaihdevuosissa olisi jotain vikaa.

      Mä muuten huomasin noissa testeissä ihan saman jutun, ja jopa ajattelin samaa. Nauroinkin itsekseni. (ehkä se on jo valmiiksi siinä testitikussa että millainen tulos tulee. ei tarvitse edes työntää sitä kärsään, sen kuin tiputtaa vain tipat testiliuskalle?)

      Lampaana kait on hyvä olla, kun joku muu on miettinyt kaiken valmiiksi. Minä en ainakaan jaksa olla niin aktiivinen - saati että siihen olisi aikaa - että lukisin sivutolkulla jotain lääketieteellistä (tai muutakaan) dataa niin tiheällä seulalla, että saisin siitä jotain todellista ulos.
      Kun jos oikeasti haluaisi jotain tieteellisempää selvittää, pitäisi jaksaa nuohota läpi kaikki lähdekirjallisuus ja vielä lähdekirjallisuudenkin kirjallisuus. Siihen ei riitä työssäkäyvän ihmisen aika, energia tai mikään muukaan.

      Poista
  4. Kuuntelin molemmat Murhakerhot äänikirjoina, pidin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin varsinkin tämän jälkimmäisen kohdalla, että olisi varmaan toiminut myös äänikirjana.
      Olen oikeastaan vasta opettelemassa kuuntelijaksi, ja käytän toistaiseksi vain kirjaston äänikirjapalvelua, joissa valikoima on valitettavan pieni. Siksi monet tällaiset, jotka luultavasti toimisivat ja viihdyttäisivät nimenomaan äänkirjoina, jäävät toistaiseksi minulta väliin.

      Poista