hedelmäsalaattikriizi

 Lapsuudessa oli välillä hedelmäsalaattia jälkiruokana tai välipalana.

Ihan hirveää. 

Minun mielestäni hedelmä ei noin yleisesti ottaen ylipäätään ole jälkiruokaa. nykyään tosin olen vähän lientynyt tästä.

Siinä lapsuuden hedelmäsalaatissa oli aina omenaa, banaania ja appelsiinia.
Saattoi olla myös kermavaahtoa kaveriksi.

Siinäpä yhdistelmä joka vieläkin ajatuksen tasolla ihan puistattaa.

Ensinnäkin siinä on veteliä appelsiini, pehmeitä banaani ja rapsuvia omena samassa. 

Sitten siinä on imeliä banaani, makeita omena ja happamia appelsiini samassa.

Ne eivät sovi yhteen rakenteeltaan eivätkä maultaan.

Banaania ei saa leikata veitsellä koska siitä tulee limainen.
Banaani kuuluu murtaa.
Banaani ei sovi oikein mihinkään paitsi ehkä juuri ja juuri jogurttiin tai viiliin murrettuina palasina.
Muuten banaani on parasta ihan sellaisenaan ja on yllättävän hyvää kahvin kyytipoikana en kyllä käytä kovin usein.
En oikein ymmärrä miksi banaania tungetaan ihan joka paikkaan.
Yritäpä ostaa joku smoothie jostain, niin aina on banaania. Ällöttävää.

Appelsiinia ei saa saksia tai leikata veitsellä vaan fileoida. en osaa kovin hyvin mutta kumminkin.
Appelsiini on ihan ok, mutta vain fileoituna tai mehuna.

Omena ei sovi mihinkään. Siis yhtään mihinkään.
älkää yrittäkö minulle mitään omenapiirakkaa, lämmin vetelä omena on vielä suurempi kauhistus
Jos omenaa pitää syödä, niin sellaisenaan.
Ja niin että on riittävän pitkä tauko edeltävään tai seuraavaan syötävään.
siis välipalana, ja miksi kukaan täysjärkinen ottaisi omenaa välipalaksi?

Ja se kermavaahto. Siitä tuli ällölöllöä jos sitä piti laittaa kauhistuksen sekaan eikä se taatusti parantanut tilannetta yhtään.


Sallittuja hedelmäsalaatteja:

säilykepersikkakuutiot + banaani juuri ja juuri sopii tähän mutta murrettuna, ei veitsellä leikattuna + pakastemansikat/-vadelmat jäisenä

appelsiini + sitruuna + tumma viinirypäle

tumma viinirypäle + meloni + sitruuna 

sitrukset esim. appelsiini, greippi, pomelo, sitruuna, ei kumminkaan satsuma /klementiini /mandariini

 

joskus eväänä töissä








Propagandaturhauma

Minusta on aivan turhaa propagandaa väittää, että kymmenen maistamiskertaa ja osallistuminen ruuanvalmistukseen tekee ihmisestä ja ongelmaruuasta ystäviä.
Ei tee.
Yhdessä vaiheessa minulla oli töissä aina eväänä omppua.
Siis pitkään, ei mitään kahtena peräkkäisenä päivänä vaan varmaan ainakin vuoden ajan tai pidempään.
En ole siitä huolimatta vieläkään ystävystynyt omppujen kanssa.
Eikä lämpimän ompun kammoonkaan ole auttanut se, että olen itse tehnyt omenapiirakoita ja omenahyvettä ja vaikka mitä.

Sama pätee mustikkaan; olen laittanut sitä ensin aamuisin smoothieen ja myöhemmin sellaisenaan jogurttiin vuosia.
Vuosia.
Joka aamu.
Myös viikonloppuisin terveysvaikutukset nähkääs!
Korona-aikaan päätin että antaa tämän pelleilyn olla, elämä on ihan tarpeeksi plääh muutenkin, miksi aloittaisin aamun mustikalla kun se vain ei maistu.
Eikä ole auttanut mustikkapiirakan leipominenkaan siihen että suhtautuisin suopeasti siihen tai mustikkaan missään muodossa.
Pitäkää mustikkanne.
Minä syön vadelmaa ja mansikoita.

 

Tätä pohdiskelen ja mietin, onkohan minulla lapsuudessa ollut joltistakin makuaistin ärsykeyliherkkyyttä?
Oli tuskaa rakenteiden ja oli tuskaa makujen kanssa.
Nykyään on sentään vähän helpompaa.


ja ei se ole nirsoilua. ei ole!


10 kommenttia:

  1. Olen ollut niin vähän blogien parissa lähiviikkoina, etten ehtinyt edelliseen kommentoida, mutta tähän nyt pikaisesti. Meilläkin oli lapsuudessa tosi usein hedelmäsalaattia, mutta se oli aina välipala (tai iltapala), meillä ei harrastettu jälkiruokia oikeastaan lainkaan. Ja olet ihan oikeassa, että vääränlainen hedelmäsalaatti on ihan kamalaa. Pahin virhe on omena hedelmäsalaatissa, siinä olen ihan samoilla linjoilla sun kanssa! Ja muutenkin omenat on jotenkin blaah.

    Ihan noin tarkka en ole hedelmien käsittelytavoista, kuin sinä! Itse asiassa toi sun "älä tee näin" -lista on riemastuttavan hauska 😂😂😂 Mutta hedelmäsalaatin reseptin suhteen olen tarkka ja se menee näin: säilykepersikoita (mehussa, ei sokerissa) pilkottuna, ananasmurskaa, appelsiineja (saksilla pilkottuna, sori), greippiä (saksilla pilkottuna myös, toinen sori) ja päärynöitä pilkottuna (mutta ei niitä semmoisia ällöjä jauhoisia päärynöitä). Ja jos tuntuu, että nestettä ei ole riittävästi, sekaan voi lorauttaa ihan tilkkasen appelsiinimehua. Joskus laitan mukaan myös viinirypäleitä puolitettuna. Ja kesällä sitten tuoreita mansikoita, jos raaskin "haaskata" ne hedelmäsalaattiin (mun mielestä kesämansikat pitää syödä ihan sellaisenaan ja mitä enemmän, sen parempi).

    Enpä muuten muista, että olisin koskaan kirjoittanut näin pitkään hedelmäsalaatista! Kivaa viikonloppua sinne 💚💚💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ananasta! ananasmurskaa! EI-EI!
      Ananas tuoreeltaan ja ehkä juuri ja juuri melonin ja rypäleiden kanssa.

      Mansikoista olen samaa mieltä, ovat parhaita sellaisenaan.

      Poista
  2. Minä tykkään hedelmäsalaatista. Nam, nam. Meillä se on iltapala tai brunssin lisäke. Eikä ole mitenkään tarkkaa, että millä lailla hedelmät ovat sinne palasteltu. Minä käytän aina pohjaksi yhden hedelmä cocktail säilykkeen. Sitten tietenkin banaania ja omenaa ja yleensä vähän viinirypäleitä.

    t: Rva Kepponen joka ei kirjaannu mihinkään blogiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kait se noinkin menee, mutta banaani! Ei siltikään.
      :D

      Poista
  3. Hedelmäsalaatti ei ole minunkaan ykkössuosikki ollut koskaan. Eräs entinen työtuttu teki joka aamu perheelleen aamiaiseksi hedelmäsalaattia ja en ollut kyllä yhtään kade.
    Tykkäsin aiemmin omenoista ja saatoin syödä niitä melkein joka päivä, mutta hammasraudat vieroittivat mut niistä. Edelleen on vähän hankala syödä omenoita, veitsen kanssa veistellen se ei vain maistu samalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onpa ollut tarmokas työkaveri hedelmäsalaatteineen. Siinä olisi tavoitetta. (olen ehkä vähän kade, vaikka en haluaisikaan hedelmäsalaattia aamuisin.)
      Mä luulen että mulla hammasraudat tekivät vierotuksen appelsiiniin, ne sitkeämmät kuorenkrämmäleet jäivät ikävästi kiinni rautoihin.

      Poista
  4. AI jee, mä rakastan hedelmäsalaatissa banaania ja luulin että kaikki. Kun kävin Perhoa tehtiin usein hedelmäsalaattia jälkkäriksi. Luojan yhteinen suosikki oli karambola sinne viipaloituna. Mut olenko ikinä ostanut karambolaa kotiin? EN.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mun mielestä - kuten sanottua - banaani on ihan liian imelää melkein mihin vain.
      Karambola voisikin olla kiinnostava kokeiltava, vaikka ihan sellaisenaan.

      Poista
  5. Heh, mä oon aina tykänny hedelmäsalaatista. Se on niin makeaa, melkein ku karkkia. Ja kaikki hedelmät käy, sekä vielä mansikat sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no makeaa se kyllä on, se on totta. Paitsi jos tekee enimmäkseen sitruksista :)

      Poista