Lakkiaisjuhlan järjestelyä poikkeuskeväänä

Koko poikkeuskevään ajan mediassa on tasaiseen tahtiin surtu poisjääviä juhlia: häitä, hautajaisia, valmistujaisia.Se oli ensireaktio meilläkin: lakkijuhlia ei järjestetä.
Päätimme tietoisesti unohtaa sen, että meillä on varattuna mukava tila.
Päätimme tietoisesti unohtaa kaikki hauskat juhlasuunnitelmat, keskityimme vain poikkeusarkeen.

Päätimme että juodaan ehkä kahvit perheen kesken ja vietetään isot juhlat sitten joskus, elokuulla, jonne kaupunki on alustavasti lakituspäivän suunnitellut.


Kun sitten tulospäivän lähestyessä alettiin mediassa puhua myös rajoitusten lieventämisestä, nousivat juhlat uudestaan agendalle.

Ja mehän juhlimme.
Suomalaisella sisulla, grr.
Me juhlimme omalla tavallamme kaikkia näitä kevään urheita abiturientteja, jotka ovat venyneet, sinnitelleet ja eläneet tätä outoa arkea.

Lakkiaiset jo lähtökohtaisesti kuuluvat juhliin joihin pistäydytään - ei jäädä. 
Vaivaa suunnittelu vaatii, mutta onneksi emme missään vaiheessa peruneet jo ennen joulua tehtyä tilavarausta. 
Nyt meillä oli heti tiedossamme puitteet, joissa juhla voidaan järjestää.
Meillä on väljä sisätila jota ympäröi ulkotila ja pienen kävelymatkan päässä kuvauksellinen puisto.
Sisätilan suhteen tilantarjoaja on ehdoton: enintään kymmenen henkilöä kerrallaan.Koordinaatit koronalakkiaisiin

1. ulkotila - ja toivottavasti riittävän kaunis sää

2. kutsuvieraslistan rajaaminen. 
Teimme heti suunnitteluvaiheessa vierasnippuja. Nämä ja nuo, tämä ja tuo.
Kutsuimme keskeisimmät ihmiset pitkältä alkuperäislistaltamme, jätimme kutsumatta kavereita ja serkunkumminkaimoja, entiset opettajat saivat hekin luvan pysyä poissa.

3. kutsu
"Gaudeamus! Tervetuloa viettämään kanssamme Isosiskon lakkiaisia XX nuortentilaan. Käytettävissämme on väljä kerhohuone ja ulkotilaa ympäristössä. 
Kokoontumisrajoitusten vuoksi aikataulutamme juhlamme ilmoittautuneiden seurueiden mukaan. Kerro montako osallistujaa on tulossa, saat meiltä vierailuajankohdan.
Tule vain terveenä ja varaudu muutoksiin nopeallakin aikataululla.
Kukkien sijaan tuo mukanasi paperille kirjoitettu muisto sinusta ja Isosiskosta. Mikäli et pääse paikalle juhlaan, voit toimittaa muistosi sähköisessä muodossa. Printtaamme sen osaksi muistojen kukkakimppua."

4. tarjoilut
Mennään vähän helpommalla. Pyritään pois kaikesta näpelöitävästä tarjottavasta. Tehdään karkki- ja sipsikippoja seuruekohtaisesti, paistetaan pasteijoita tarpeen mukaan ja leikataan kakut valmiiksi.
Unohdetaan hetkeksi kauniit astiat ja käytetään kertakäyttövälineitä niin paljon kuin mahdollista - ei huolta siitä, onko astiat tiskattu riittävän kuumassa ja riittävän huolella.
Talon puolesta tarjolla myös käsidesiä

5. aikatauluttaminen
Seurueille varataan kullekin oma aikaikkunansa. Isovanhemmat kutsutaan ensin - niin olisi tehty joka tapauksessa. Koko perhe on paikalla isovanhempien vierailujen ajan, sen jälkeen Isoveli ja Pikkusisko ovat vapaita poistumaan: saadaan tarvittaessa tilaa vähän useammalle vieraalle. 
Hitaammille seurueille varataan pidempi vierailuaika, dynaamisille seurueille lyhyempi: lakkiaiset kun kuitenkin ovat juhla joissa vain pistäydytään.

6. toteutus
...nähtäväksi jää...
Koulu on luvannut lähettää parinkymmenen minuutin lakitusjuhlan ihmeellisessä intterwebissä, mutta sen jätämme luultavasti suosiolla väliin, siten saamme aikatauluumme melkein tunnin mittaisen aikaikkunan lisää. 


Entä ne syksyn yhteisjuhlat?
Tällä tiedolla nuori on poissa kaupungista, ja useimmat kaverinsa myös. Jätämme siis väliin.
Ehkä selviämme ilman Gaudeamusta ja ylioppilaaksijulistamista.

Asunsa nuori osti jo pari vuotta sitten leirikoulusta Ateenasta, ja ihme! Se oli edelleen sopiva.
Tarvittiin vain kengät ja lakki. 
Lakista meinasi tulla kriizi, kun lähikauppa oli lopettanut lakkien myynnin tyystin. Piti lähteä ihan keskustaan asti.
kimppu väkkäröitä koristeeksi

12 kommenttia:

 1. Loistavaa! Ei mitään kriiziä vaan loistavasti suunnitellut juhlat - perinteistä poikkeavat, mutta varmasti mieleenpainuvat niin lakitettavalle kuin vieraillekin.
  (Anteeksi vain, mutta onko juhliin ylipäätään pakko kutsua naapurin siskon kummin kaiman kissan entinen omistaja ex-vaimoineen?)
  Juhliin tulossa juhlittavalle oikeasti tärkeät ihmiset, ei niitä, jotka ovat elämässä ohimennen piipahtaneet. Ja kukkien sijaan jotain, mistä todella jää konkreettinen muisto juhlista, jotain mitä sitten 60 vuoden päästä voi kyynelhelmi silmäkulmassa lukea. Mistä se kyynelhelmi tulee, on sitten eri juttu :) Minulle meni jo lukiessa jotain roskia silmiin, kumma juttu.

  Ihania juhlia teille, Isosisko ja koko perhe on juhlansa ansainnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D! Ei ehkä ole pakko kutsua naapurinsiskonkumminkaiman...mikäsenyttaasolikaan :D Mutta olisi ollut mukavaa kutsua muutamia omia ystäviä juhlien jatkoille, istumaan iltaa, nauramaan, kaikkea sellaista. Ja teini oli haaveillut ohjaamansa ryhmän tanssiesityksestä.
   Kaikki sellaiset ekstrat jäävät nyt pois.
   Uskon että lempeänlämpimät juhlat tulossa!

   Poista
 2. Hyvä päätös. Abiturientit ovat tosiaan juhlansa ansainneet, vaikka ne sitten pitäisikin järjestää "uuden normaalin" mukaisesti. Toisaalta näen tämän olevan myös mahdollisuus. Kukaan ei oikeastaan tiedä miten poikkeusjuhlat pitäisi järjestää, joten turha pönöttäminen ainakin jäänee pois listalta. Toisaalta järjestelyt myös varmasti aiheuttavat enemmän mietittävää ja huomoitavaa.

  Yhtä kaikki, ihanaa, että päätitte pitää juhlat kuitenkin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onneksi meillä on aika pieni suku ja tuttavapiiri, helpottaa suunnittelua aivan huomattavasti!
   Pönöttämään ei edes ehditä, sillä minuuttiaikataululla, mutta uskon että juhlasta tulee lämminhenkinen.

   Poista
 3. Ihanaa! Jos kukaan ei ehdi perua (ei ehdi) luvattuja kauniita säitä, niin keli tulee olemaan juhlien mukainen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivottavasti sää pysyy edes suhteellisen hyvänä! Tällä hetkellä aamun ensimmäinen juttuni on klikata auki säätiedotus ja katsoa, mitä on luvassa...

   Poista
 4. Onpas näpsästi suunniteltu. Hyvä te!

  VastaaPoista
 5. Ihanaa, että saatte juhlat pidettyä!! Olen koko kevään surrut tämän kevään abeja ihan kamalasti, mutta suurin suru onneksi on lähiviikkoina vähän hälvennyt, kun on alkanut kuulua näitä uutisia, että juhlat voidaankin pitää. Ja ihan mahtavan innovatiivisia toteutustapoja - niin tämä teidän, kuin monen muunkin.

  Jotenkin veikkaan, että ne syksyn juhlat jää aika torsoksi. En tiedä jaksaako ketään kauheasti silloin enää kiinnostaa.

  Toivotan teille koko perheelle, juhlaväelle ja ennen kaikkea tietenkin päivän sankarille hurjan paljon onnea ja ikimuistoisia juhlia!!!!!

  VastaaPoista
 6. Aivan mahtavaa! Sinulla oli ehkä jokin sisäinen tunne siitä, ettei paikkaa kannata perua. Suunnitelma ja kutsu ovat todella hienot. Vaikka jouduitte laatimaan erikoisemman järjestelyn, niin kenties joissain asioissa pääset hiukan helpommalla. Juhlat on kuitenkin juhlat!

  Iloa viikkoon!

  VastaaPoista
 7. Vaikuttaa hyvältä suunnitelmalta!
  Ihanaa juhlapäivää!

  VastaaPoista
 8. Loistava ja aivan näpsäkkä suunnitelma. Harkittuja yksityiskohtia. Kivoja juhlia ja vielä kerran onnea!!

  VastaaPoista