Vuoden biisi

 Koronavuosina Ismo Alangolta taisi peruuntua joku iso keikka missälie ja sen sijaan esittivät televisiossa hyvin intensiivisen yhden miehen setin.

Alangon tuotanto ei ole missään vaiheessa mitenkään erityisesti puhutellut, olen toki joitain biisejä tiennyt ja muutamasta vähän tykännytkin, mutta noin yleisesti ottaen koko tyyppi on ollut vähän sellainen nojoo.
Mutta olipa hengästyttävän intensiivinen yhden miehen setti!
Ihan piti laittaa kirja pois ja keskittyä kuuntelemaan.

Ja vähän myöhemmin osuin vielä jonkun Alanko-aiheisen dokumentin ääreen.

Näistä kahdesta ohjelmasta jäi mukaani kulkemaan Risteys josta on muodostumassa tämän vuoden biisi.

Puhuttelee, osuu ja uppoaa niin syvästi, että sitä ei voi oikein kunnolla kuunnellakaan, kun heti ovat itkuvedet silmissä.


Tulen siihen risteykseenmissä ruuhka hiljeneekatulamput vanhenee ja vähenee

(...)

Tulen siihen risteykseenmissä viitat väheneekadun pätkät lyheneeja kapeneekutsun toista kulkijaakadun kannen takojaaen voi enää vaeltaa ja odottaa

-Ismo Alanko: Risteys-


Sen rinnalle on nousemassa vahvasti Semmareiden Viimeinkin kahden. Siinä on sitä samaa syvällekäyvää arkitodellisuutta, vääjäämätöntä muutosta. 

Herää, herää rakkaani,On päivä valjennut!Ja nuken vaatteet sängyn alta vinttiin kannettu,Aika tullut luopua ja laskee menemään,Omin siivin taivaankantta kauas etelään,
Ollaan viimeinkin kahdenEikä kukaan kerro mitä tapahtuu,Ollaan viimeinkin kahdenEikä kukaan kerro minne,Eikä kukaan kerro minne,Eikä kukaan kerro minne,Viimeinkin kahden,Viimeinkin kahden,Viimeinkin kahden,Eikä kukaan kerro minne,Eikä kukaan kerro minne,Eikä kukaan kerro minne tie jatkuu.

- Tuomo Rannankari: Viimeinkin kahden -9 kommenttia:

 1. Noniin, mä luin noi ja aloin itkemään. Etenkin nuo semmarit ❤️ Mut mietipä laulu jossa ei jäädäkään kahden, vaan ihan yksin. Nyyh.

  VastaaPoista
 2. Oi, mitä sinulle ajankohtaisia biisejä. Minulla alkoi jo hieman vatsanpohjaan muodustumaan möykkyä siitä, että ei siihen niin kauaa mene kun omat poikaset lentävät pois pesästä.

  VastaaPoista
 3. Uskon (vaan en tiedä), että nykytilanteenne on sydäntäsärkevää mutta myös ehkä vapauttavaa! Te pärjäätte ja "lapset" pärjäävät! Halit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on yhtaikaa vähän haikeaa ja toisaalta vähän jännittävää: mitähän omassa elämässä nyt tapahtuu. Ja liikuttavaa, kun noita nyt on tullut fiksuja, mukavia ihmisiä.
   Ja vapauttavaa, sitä myös!

   Poista
 4. Kappaleet tulevat omaan ajankohtaansa. Hengitä syvään <3

  VastaaPoista
 5. Se on kyllä jännä, miten joku itselle ajankohtainen teksti uppoaa niin syvälle sydämeen, että tuntuu, ettei ikinä mikään muu kappale koskaan voi tuntua samalta. Kunnes sitten tulee toisenlaisia aikoja ja toisenlaisia niihin hetkiin sopivia sanoja.

  <3

  VastaaPoista